Spring naar de inhoud

COVID-19

1. NIEUW: www.mijncoronatest.be. 

Op de nieuwe website www.mijncoronatest.be vind je heel wat informatie over testen, symptomen, testcodes en hoogrisico-contacten netjes gebundeld. Vragen? Check dan eerst deze website. 

2. Zelf een Covid-test aanvragen bij ziektesymtomen of bij een positieve zelftest  

Indien je ziektesymptomen vertoont, maar geen nood hebt aan een klinisch onderzoek van een arts kan je steeds zelf via deze link een test aanvragen in een testcentrum. Op deze manier wordt de huisartsenpraktijk ontlast in deze zeer drukke periode. 

Indien je een positieve zelftest hebt, kan je deze laten bevestigen met een PCR test, echter dit hoeft niet. Een positieve zelftest is voldoende om te besluiten dat je COVID positief bent. Echter, een positieve zelftest, of sneltest bij de apotheker geeft GEEN recht op een herstelcertificaat. Indien je een herstelcertificaat wenst moet je dit laten bevestigen met een PCR test. Dit gebeurt niet in de praktijk, maar kan via volgende link https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/autotest aangevraagd worden in een testcentrum. 

3. Alles over het Covid-certificaat of de Coronapas.

Voor alle informatie over het Covid-certificaat of de Coronapas kan je terecht op volgende website: https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat

Veelgestelde vragen
https://www.sciensano.be/nl/covid-19-test-en-herstelcertificaten/vaak-gestelde-vragen

4. Ik ga op reis, waar kan ik terecht voor een test?

Vertrekkende reizigers kunnen in volgende labo’s terecht voor een test op afspraak ongeveer 48u voor het vertrek (zonder code of voorschrift, overal 50 € te betalen cash of via BC). Testen om op reis te gaan gebeuren niet in de praktijk.

UZ Gent
09 332 12 30
(kan ook via www.mijnuzgent.be)

CRI
Industriepark-Zwijnaarde 3
9052 Gent
09 329 23 00

Labo Iliano
Schouteerpark 15
9070 Destelbergen
09 228 19 70

Medina
Koning Leopold II-laan 1
9000 Gent
09 371 49 06

Medilab
Gordunakaai 60
9000 Gent
09 222 02 72

5. Ik heb een hoogrisico-contact gehad, wat nu?

Je zal een code ontvangen van de contacttracing  Dit kan even duren omdat ook deze diensten erg overbevraagd zijn op dit moment. Wacht zeker deze code af en bel niet naar de huisarts.

De persoon waarmee je een hoogrisico contact gehad hebt en die positief is, kan zelf zijn contacten doorgeven via www.mijncoronatest.be. Op deze manier kan je als hoogrisico contact eveneens een code verkrijgen.

Van zodra je de code ontvangt, kan je een test inboeken in een van de testcentra.

Een test gebeurt doorgaans op dag 5  (of tussen dag 3 en 6) na het hoogrisico contact. Is deze negatief én ben je gevaccineerd, dan mag je uit quarantaine. Voor hoogrisicontacten binnen het gezin gebeurt er nog een tweede test op dag 10. Indien je niet gevaccineerd bent blijf je 10 dagen in quarantaine. 

Indien er een quarantaineattest nodig is voor het werk of school kan je dit via volgende link zelf generen alsook via mijncoronatest.be